Go Back

Chřestová polévka – jednoduchá a lahodná

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 300 g chřestu
  • 30 g čerstvého másla
  • 30 g pšeničné mouky hladké
  • 200 g pěkných oloupaných brambor
  • sekaná petrželová nať
  • sůl

Postup
 

  • Studenou vodou opláchnutý bílý chřest opatrně oloupejte, zelený loupat nemusíte. Odřízněte spodní část prýtů a vařte nejlépe v páře s dostatkem vody v hrnci. Nad páru dejte oloupané prýty, do vody dejte vařit odříznuté spodní části.
  • Z másla a mouky připravte velmi světlou jíšku.
  • Když je chřest na pařáku měkký, zalijte jíšku vodou z vaření chřestu, spodní část uvařených prýtů vymačkejte do polévky a pak vyhoďte. Doplňte vodou do 1,2 l, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, sůl a vařte, až jsou brambory měkké.
  • V páře uvařené prýty chřestu opatrně překrájejte na kousky o délce asi 1 cm a vložte do polévky prohřát. Doplňte sekanou petrželovou natí a hned podávejte.

Poznámky

Naše tipy
 
–  Polévku můžete na talířích obohatit na jemno nastrouhaným sýrem (mozzarella, madeland apod.).
 
–  Chcete-li sváteční polévku, pak můžete dát do chřestové polévky nakonec povařit omyté čerstvé krevety.
 
–  Místo brambor můžete jindy dát uvařené domácí polévkové nudle nebo polévku doplnit vaječným petrželovým smaženým svítkem.
Vytisknout