Jíme zdravě o Vánocích

Jíme zdravě o Vánocích
Foto: Freepik

Užijte si tradiční české Vánoce zdravě a přitom chutně

Zkuste o letošních vánočních svátcích skvělé a zdravé tradiční recepty, které budou chutnat všem u slavnostního stolu. Výborná kuchařka určená pro začátečníky může být vhodnou inspirací i pro zkušené kuchařky a kuchaře, kteří novými nápady obohatí svůj tradiční výběr.

Foto: se svolením nakladatelství Verdon Capite, s. r. o. – Jíme zdravě

Přitažlivě připravená kuchařka pestrých receptů s barevnými fotografiemi nabízí výborné klasické vánoční pokrmy v lehce stravitelné úpravě. Přesvědčíte se, jakmile se pustíte do pečení bezlepkových vanilkových rohlíčků, perníčků, lineckého cukroví, oblíbeného Masarykova cukroví i vosích hnízd, pracen a kokosek či tvorby nepečených sladkých kuliček, medovníku nebo mandlového či makového cukroví. Ochuzeni nebudou ani milovníci vánoční štóly a vláčné slavnostní vánočky.

Na Štědrý den se nabízí bramborový salát v různých variantách, nechybí ani houbový kuba nebo podkrkonošský hubník. Příjemným překvapením bude lososový tatarák s červenou řepou, který může osvěžit léty zažité sváteční menu, stejně jako pečený losos v oříškobylinkové krustě.

S chutí lze připravovat obvyklou rybí polévku či hrachový vánoční krém, pokud nezvolíte pro změnu třeba hráškovou polévku s uzeným lososem. Pro milovníky řízků se nabízí několik možností, jak je nápaditě upravovat, stejně jako v případě kuřecího masa, jež můžete podle receptu přichystat na pomerančích.

Čočku v mnoha domácnostech jedí na Nový rok, aby v rodině nechyběly peníze. Připravit se ale také může ve formě nádivky nebo sekané. Nadchnou rovněž recepty na sladké i slané záviny, zeleninové pokrmy nebo pikantní pomazánky.

K povzbuzení chuti, anebo na závěr svátečního menu přijde vhod lahodný punč, vaječný likér nebo pečený čaj.

Kuchařka je rozdělena do čtyř částí – cukroví, sváteční tabule, pro návštěvy a Vánoce beze zbytku. Každý recept je podrobně popsán tak, aby ho snadno zvládl i začátečník a jsou zde také tipy na nápadité doplnění pokrmů a servírování.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jimezdrave.cz

Další články z této rubriky

České pohádkygutentor-overlay

České pohádky

Díky bakalářské práci výtvarnice Anny-Marie Kohutové na téma Ilustrovaná kniha České pohádky se můžeme těšit z její realizace s nádhernými…
Boo Walker: Španělský úsvitgutentor-overlay

Boo Walker: Španělský úsvit

Sympatický spisovatel z Jižní Karolíny Boo Walker (nar. 1979) promítl i některé osobní zkušenosti do čtivé novely Španělský úsvit.
Dale Carnegie: Jak získávat přátele a působit na lidigutentor-overlay

Jak získávat přátele a působit na lidi

Odkaz Dale Carnegieho (1888-1955), slavného amerického motivačního spisovatele, psychologa, lektora a řečníka, budí stále velký zájem. Jeho průlomové knihy, zaměřené…
Světový den knihygutentor-overlay

Světový den knihy

Světový den knihy organizuje od roku 1995 světová organizace UNESCO. Připadá na den svátku sv. Jiří – 23. dubna –…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*