Jíme zdravě o Vánocích

Jíme zdravě o Vánocích
Foto: Freepik

Užijte si tradiční české Vánoce zdravě a přitom chutně

Zkuste o letošních vánočních svátcích skvělé a zdravé tradiční recepty, které budou chutnat všem u slavnostního stolu. Výborná kuchařka určená pro začátečníky může být vhodnou inspirací i pro zkušené kuchařky a kuchaře, kteří novými nápady obohatí svůj tradiční výběr.

Foto: se svolením nakladatelství Verdon Capite, s. r. o. – Jíme zdravě

Přitažlivě připravená kuchařka pestrých receptů s barevnými fotografiemi nabízí výborné klasické vánoční pokrmy v lehce stravitelné úpravě. Přesvědčíte se, jakmile se pustíte do pečení bezlepkových vanilkových rohlíčků, perníčků, lineckého cukroví, oblíbeného Masarykova cukroví i vosích hnízd, pracen a kokosek či tvorby nepečených sladkých kuliček, medovníku nebo mandlového či makového cukroví. Ochuzeni nebudou ani milovníci vánoční štóly a vláčné slavnostní vánočky.

Na Štědrý den se nabízí bramborový salát v různých variantách, nechybí ani houbový kuba nebo podkrkonošský hubník. Příjemným překvapením bude lososový tatarák s červenou řepou, který může osvěžit léty zažité sváteční menu, stejně jako pečený losos v oříškobylinkové krustě.

S chutí lze připravovat obvyklou rybí polévku či hrachový vánoční krém, pokud nezvolíte pro změnu třeba hráškovou polévku s uzeným lososem. Pro milovníky řízků se nabízí několik možností, jak je nápaditě upravovat, stejně jako v případě kuřecího masa, jež můžete podle receptu přichystat na pomerančích.

Čočku v mnoha domácnostech jedí na Nový rok, aby v rodině nechyběly peníze. Připravit se ale také může ve formě nádivky nebo sekané. Nadchnou rovněž recepty na sladké i slané záviny, zeleninové pokrmy nebo pikantní pomazánky.

K povzbuzení chuti, anebo na závěr svátečního menu přijde vhod lahodný punč, vaječný likér nebo pečený čaj.

Kuchařka je rozdělena do čtyř částí – cukroví, sváteční tabule, pro návštěvy a Vánoce beze zbytku. Každý recept je podrobně popsán tak, aby ho snadno zvládl i začátečník a jsou zde také tipy na nápadité doplnění pokrmů a servírování.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jimezdrave.cz

Další články z této rubriky

Světový den knihygutentor-overlay

Světový den knihy

Světový den knihy organizuje od roku 1995 světová organizace UNESCO. Připadá na den svátku sv. Jiří – 23. dubna –…
David Lynch, Kristine McKennová: Místo sněnígutentor-overlay

David Lynch, Kristine McKennová: Místo snění

Renesanční David Lynch (nar. 1946) je respektovaným filmovým režisérem, scenáristou, producentem, hudebním skladatelem a rovněž uznávaným malířem, grafikem a fotografem.
Frances Mayesová: Místo na světěgutentor-overlay

Frances Mayesová: Místo na světě

Oblíbená americká spisovatelka Frances Mayesová (nar. 1940) vzpomíná s obdivem, poeticky a také s humorem na zážitky a dojmy, jež…
David James Poissant: U jezeragutentor-overlay

David James Poissant: U jezera

Oceňovaný americký spisovatel David James Poissant se narodil v Syrakusách ve státě New York. Stěhoval se pak po různých místech,…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*