Jíme zdravě o Vánocích

Jíme zdravě o Vánocích
Foto: Freepik

Užijte si tradiční české Vánoce zdravě a přitom chutně

Zkuste o letošních vánočních svátcích skvělé a zdravé tradiční recepty, které budou chutnat všem u slavnostního stolu. Výborná kuchařka určená pro začátečníky může být vhodnou inspirací i pro zkušené kuchařky a kuchaře, kteří novými nápady obohatí svůj tradiční výběr.

Foto: se svolením nakladatelství Verdon Capite, s. r. o. – Jíme zdravě

Přitažlivě připravená kuchařka pestrých receptů s barevnými fotografiemi nabízí výborné klasické vánoční pokrmy v lehce stravitelné úpravě. Přesvědčíte se, jakmile se pustíte do pečení bezlepkových vanilkových rohlíčků, perníčků, lineckého cukroví, oblíbeného Masarykova cukroví i vosích hnízd, pracen a kokosek či tvorby nepečených sladkých kuliček, medovníku nebo mandlového či makového cukroví. Ochuzeni nebudou ani milovníci vánoční štóly a vláčné slavnostní vánočky.

Na Štědrý den se nabízí bramborový salát v různých variantách, nechybí ani houbový kuba nebo podkrkonošský hubník. Příjemným překvapením bude lososový tatarák s červenou řepou, který může osvěžit léty zažité sváteční menu, stejně jako pečený losos v oříškobylinkové krustě.

S chutí lze připravovat obvyklou rybí polévku či hrachový vánoční krém, pokud nezvolíte pro změnu třeba hráškovou polévku s uzeným lososem. Pro milovníky řízků se nabízí několik možností, jak je nápaditě upravovat, stejně jako v případě kuřecího masa, jež můžete podle receptu přichystat na pomerančích.

Čočku v mnoha domácnostech jedí na Nový rok, aby v rodině nechyběly peníze. Připravit se ale také může ve formě nádivky nebo sekané. Nadchnou rovněž recepty na sladké i slané záviny, zeleninové pokrmy nebo pikantní pomazánky.

K povzbuzení chuti, anebo na závěr svátečního menu přijde vhod lahodný punč, vaječný likér nebo pečený čaj.

Kuchařka je rozdělena do čtyř částí – cukroví, sváteční tabule, pro návštěvy a Vánoce beze zbytku. Každý recept je podrobně popsán tak, aby ho snadno zvládl i začátečník a jsou zde také tipy na nápadité doplnění pokrmů a servírování.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jimezdrave.cz

Další články z této rubriky

Žít dlouhý život – ale jak?

Žít dlouhý život – ale jak?

Zajímavá otázka, kterou se zabývají čtyři odborníci z různých oborů v knize (zatím v německém jazyce) Das lange Leben leben…
Tak trochu šílení

Tak trochu šílení

Máte chuť na něco tak trochu šíleného? Podle autorova mínění název vystihuje řadu postav knihy.
Činy mrtvých

Činy mrtvých

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme.
Nelži mi

Nelži mi

Nemám ráda svět sociálních sítí. Sama jsem zastánkyně jednání z očí do očí. Miluji kafíčka s kamarádkou tisíckrát víc než…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*