Charles Dowding a Stephanie Hafferty: Zahradničení bez rytí

Charles Dowding a Stephanie Hafferty: Zahradničení bez rytí
Foto: Freepik

aneb Jak jednoduše a v souladu s přírodou pěstovat, skladovat a využívat vlastní úrodu

Přelomová kniha průkopníka přírodního zahradničení Charlese Dowdinga a Stephanie Hafferty, zahradnice, spisovatelky a kuchařky, o pěstování zeleniny, bylin i ovoce bez rytí, byla vyznamenána britským Cechem zahradnických médií (Garden Media Guild) cenou Petera Seabrooka za nejpraktičtější knihu roku.

Charles Dowding a Stephanie Hafferty: Zahradničení bez rytí
Foto: se souhlasem nakladatelství Rybka Publishers

Práce na zahradě často provádíme v navyklém konvenčním pojetí, aniž by to bylo vždy v souladu s přírodou a přirozenými procesy. Osvědčená a přímočará metoda bez rytí zajistí úrodu zdravých rostlin a zároveň ušetří čas i práci, zejména pokud jde o odstraňování plevele. Tento problém řeší mulčováním. Pod jeho vrstvou půdní organismy působí nerušeně dál a půda si nemusí vytvářet vlastní pokrývku. Rytím naopak většinu těchto organismů poškodíme nebo zničíme. Dostatečné zamulčování vrstvou kompostu znemožní růst plevele a zajistí rostlinám zdravý, spokojený růst. Půdě poskytne ochranu i výživu, což se projeví na vzrůstu a kvalitě pěstovaných rostlin.

Přínosná publikace seznamuje se základními principy, kdy lze bez rytí vypěstovat více úrody v kratší době i na menším prostoru. Poskytuje užitečné tipy a rady o skladování a dalším využití plodin ze zahrady. Autoři ukazují krok za krokem praktické návody a rady, doplněné množstvím barevných fotografií, a porovnávají rozdíly v záhonu kypřeném a na půdě se zamulčovaným kompostem. Podle nich se snadno naučíme založit záhon, připravit kompost a organický materiál pro pěstování i užívat nový způsob sázení do mulče. Vítaná jsou doporučení vhodná k prevenci i postupům proti škůdcům a chorobám rostlin.

Zahrada bez zalévání

Zahrada bez zalévání

Přestože Annette Lepleová miluje na zahradě vodu v podobě jezírek a ptačích lázní, dokáže i…

V jednotlivých kapitolách je vysvětleno, jak založit zahradu, připravit a udržovat záhony a které typy mulče a kompostu dodávají půdě živiny a jsou vhodné pro osev. V kapitole nazvané Alchymie kompostování autoři ukazují jeho přípravu. Jak sít a zalévat, vysvětluje další část, doplněná názornými fotografiemi a přehlednými tabulkami.

Vítané jsou recepty na léčivé odvary, nálevy nebo čaje, stejně jako na výrobu ekologických přípravků pro domácnost a péči o tělo. Užitečné rady se týkají rovněž sklizně a skladování vypěstované zeleniny, sušením, zavařováním, konzervací a zamrazováním zásob včetně zlepšováků k usnadnění práce. Jsou zde recepty na kečupy, čalamády, pesta, saláty, polévky, zákusky, ochucené ovocné octy, ovocné pyré a krémy nebo na přípravu kvásku a pečení chleba, ale také na výrobu domácího vína a piva. Autoři nezapomněli ani na rady k pěstování a využití bylinek a poskytují i mnoho dalších zajímavých informací o plodinách. Závěrem je uvedena doporučená literatura i s webovými stránkami a rejstřík.

Výborná inspirativní kniha v přitažlivém provedení s množstvím barevných fotografií a doplňujícími tabulkami je svými podněty, poučením a užitečnými radami přínosem pro každého, kdo chce zkusit zahradničit novým způsobem, v souladu s přírodou a těšit se z vlastní bohaté úrody.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), rybkapub.cz

Další články z této rubriky

Kvítka v bytě

Kvítka v bytě

Všem začátečníkům, ale i nadšeným a pokročilým pěstitelům pokojových rostlin je určen dnešní zajímavý příspěvek.
Žít dlouhý život – ale jak?

Žít dlouhý život – ale jak?

Zajímavá otázka, kterou se zabývají čtyři odborníci z různých oborů v knize (zatím v německém jazyce) Das lange Leben leben…
Tak trochu šílení

Tak trochu šílení

Máte chuť na něco tak trochu šíleného? Podle autorova mínění název vystihuje řadu postav knihy.
Činy mrtvých

Činy mrtvých

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*