Dagmar Lužná: Kouzlo kvásku

Dagmar Lužná: Kouzlo kvásku
Foto: Freepik

Lahodné makrobiotické, veganské recepty pro každý den

Dagmar Lužná (nar. 1960) je odbornou poradkyní v oblasti makrobiotiky a zdravého životního stylu. Napsala na toto téma několik knih, v nichž zúročila znalosti a zkušenosti z dlouhodobého výživového poradenství.

Dagmar Lužná: Kouzlo kvásku
Foto: se svolením nakladatelství Anag

Inspirací jí mimo jiné byla i Aveline Kushi, japonská obhájkyně makrobiotické stravy, kterou propojovala i s taoistickou duchovní praxí. Jejím přesvědčením bylo: „Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet nebo uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“

Dagmar Lužná se makrobiotice věnuje již čtvrt století. V nové knize se zaměřila na recepty z žitného, doma připravovaného a zdraví prospěšného kvásku. Úvodem vysvětluje rozdíl mezi ním a průmyslově vyráběnými kvasnicemi neboli droždím, obsahujícím přídatné látky. Upozorňuje rovněž na nutnost zdravé stravy včetně omezení nadměrné konzumace bílého pečiva a cukru, jež mají na naše zdraví zhoubný vliv. Vysvětluje postup, jak si doma jednoduše založit, udržovat a používat žitný kvásek. Pestré a lákavé recepty chutných jídel, které z něj lze připravit, jsou představeny na dalších stránkách, bohatě ilustrovaných barevnými fotografiemi, podporujícími chuť ihned se pustit do jejich přípravy.

Mezi pečivo, které chutná a je zdravé, patří jak slané varianty včetně různých druhů chleba, koláčů a plněných placek, rohlíků a podobně, tak i sladké recepty na muffiny, makovec, mřížkový koláč, záviny, vánočky a další. Z teplých jídel přijdou vhod polévky, lívance, smaženky, pizza a rovněž přílohové knedlíky či základ na pomazánku.

Inspirativní a přitažlivá kuchařka bude vítaným rádcem všem, kdo věnují pozornost zdravé a chutné stravě, i těm, kteří chtějí zkusit nové zajímavé receptury.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), anag.cz

Další články z této rubriky

gutentor-overlay

Chris Greenhalgh: Miloval jsem Ingrid Bergmanovou

Slavná švédsko-americká herečka Ingrid Bergmanová (1915-1982) se seznámila v Paříži ve čtyřicátých letech s neméně známým válečným fotografem Robertem Capou…
Petr Sojka: Příběhy pražských dvorkůgutentor-overlay

Petr Sojka: Příběhy pražských dvorků

Autor pořadů České televize „Z metropole“ a „Tajemství pražských dvorků“, redaktor Petr Sojka (nar. 1965), nás tentokrát zve na prohlídku…
Michael Connelly: Advokátgutentor-overlay

Michael Connelly: Advokát

Jde o příběh advokáta, který po roční pauze zvažuje svůj návrat do světa advokacie a netuší, že už někdo jiný…
Iveta Svobodová: Jako přízrakgutentor-overlay

Iveta Svobodová: Jako přízrak

Kniha plná napětí, vyprávějící o současných kriminálních případech, sahajících až za hranice našeho státu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*