![jak_dal_po_antbiotikach_knihobaze_asenior_senior_dana_frp-003-678x381 Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2023/08/jak_dal_po_antbiotikach_knihobaze_asenior_senior_dana_frp-003-678x381-1-678x381.jpg)
Autorský kolektiv zkušených odborníků na zdravou výživu a přírodní léčbu předkládá „manuál pro úspěšné ozdravení trávicího traktu po aplikaci syntetických antibiotik“, jak zní podtitul knižního bestselleru nakladatelství Eminent.
![Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2023/08/Jak-dal-po-antibiotikach-002.jpg)
Díky antibiotikům lze zastavit nebo zpomalit růst bakterií, a proto se často užívají zejména k léčbě infekčních nemocí. Podle Ministerstva zdravotnictví však lékaři někdy předepisují antibiotika i v případech, kdy to není nutné, anebo zvolí nevhodné dávkování či délku léčby. Přitom jejich nadužívání vede k nebezpečné rezistenci bakterií a omezuje nebo přímo znemožňuje účinnost léčebného procesu.
Pokud však je tato léčba nezbytná, je třeba po jejím ukončení aplikovat probiotika, díky nimž lze omezit nežádoucí vedlejší účinky a obnovit antibiotiky narušené fungování imunity i střevní flóry.
Autoři upozorňují na úskalí léčby syntetickými antibiotiky, seznamují s naším vnitřním mikrobiálním světem a zaměřují se na prevenci a terapii přírodní cestou s ohledem na obnovení rovnováhy střevní flóry, detoxikaci organismu a jeho celkovou revitalizaci. Nabízejí užitečné informace o potravinách obsahujících probiotika, vyskytující se zejména v mléčných výrobcích, jako je kefír, jogurt, ovčí nebo kozí mléko, rovněž ve stále více oblíbené kvašené zelenině a dalších potravinách, které se významnou měrou podílejí na zdravě vyvážené funkci naší mikroflóry.
![Kathryn Lukas a Shane Peterson: Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2022/10/recenze_knihy_Pruvodce_svetem_fermentace_podle_Farmhouse_Culture_Kathryn_Lukas_Shane_Peterson_knihobaze_asenior_senior_frp-002.jpg)
Stejně tak důležitou roli hraje prebiotikum – nestravitelná složka, obsažená v řadě potravin jako vláknina, vyživující mikrobiální flóru v trávicím traktu a podporující jeho správnou funkci. Podrobněji jsou uvedeny vybrané potraviny pomáhající při posílení zdraví – ořechy, rostlinné oleje, byliny, podpůrné a léčebné prostředky jako celozrnné obiloviny, rostlinné klíčky, houby, mořské řasy, smoothies a další. Každé potravině je věnován prostor s uvedením popisu účinků, včetně chutných receptů, doplněných mnoha barevnými fotografiemi. Nechybí ani důležitá upozornění, čeho se vyvarovat, či užitečné rady k podpoře zdraví.
![Kathi Langelier: Bylinková revoluce](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2023/06/bylinkova_revoluce_knihobaze_asenior_senior_dana_frp-002-678x381-1.jpg)
Velice přitažlivě zpracovanou knihu s množstvím důležitých informací a doporučení uzavírá abecední seznam receptů a použité literatury. Uvítá ji nejen ten, kdo se právě léčí antibiotiky, ale každý, kdo se chce dozvědět přehledně poučným způsobem, jak posílit zdraví prevencí či v době nemoci.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), eminent.cz
Buďte první kdo přidá komentář