Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)

Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)
Foto: Freepik

Autorský kolektiv zkušených odborníků na zdravou výživu a přírodní léčbu předkládá „manuál pro úspěšné ozdravení trávicího traktu po aplikaci syntetických antibiotik“, jak zní podtitul knižního bestselleru nakladatelství Eminent.

Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)
Foto: se svolením nakladatelství Eminent

Díky antibiotikům lze zastavit nebo zpomalit růst bakterií, a proto se často užívají zejména k léčbě infekčních nemocí. Podle Ministerstva zdravotnictví však lékaři někdy předepisují antibiotika i v případech, kdy to není nutné, anebo zvolí nevhodné dávkování či délku léčby. Přitom jejich nadužívání vede k nebezpečné rezistenci bakterií a omezuje nebo přímo znemožňuje účinnost léčebného procesu.

Pokud však je tato léčba nezbytná, je třeba po jejím ukončení aplikovat probiotika, díky nimž lze omezit nežádoucí vedlejší účinky a obnovit antibiotiky narušené fungování imunity i střevní flóry.

Autoři upozorňují na úskalí léčby syntetickými antibiotiky, seznamují s naším vnitřním mikrobiálním světem a zaměřují se na prevenci a terapii přírodní cestou s ohledem na obnovení rovnováhy střevní flóry, detoxikaci organismu a jeho celkovou revitalizaci. Nabízejí užitečné informace o potravinách obsahujících probiotika, vyskytující se zejména v mléčných výrobcích, jako je kefír, jogurt, ovčí nebo kozí mléko, rovněž ve stále více oblíbené kvašené zelenině a dalších potravinách, které se významnou měrou podílejí na zdravě vyvážené funkci naší mikroflóry.

Stejně tak důležitou roli hraje prebiotikum – nestravitelná složka, obsažená v řadě potravin jako vláknina, vyživující mikrobiální flóru v trávicím traktu a podporující jeho správnou funkci. Podrobněji jsou uvedeny vybrané potraviny pomáhající při posílení zdraví – ořechy, rostlinné oleje, byliny, podpůrné a léčebné prostředky jako celozrnné obiloviny, rostlinné klíčky, houby, mořské řasy, smoothies a další. Každé potravině je věnován prostor s uvedením popisu účinků, včetně chutných receptů, doplněných mnoha barevnými fotografiemi. Nechybí ani důležitá upozornění, čeho se vyvarovat, či užitečné rady k podpoře zdraví.

Velice přitažlivě zpracovanou knihu s množstvím důležitých informací a doporučení uzavírá abecední seznam receptů a použité literatury. Uvítá ji nejen ten, kdo se právě léčí antibiotiky, ale každý, kdo se chce dozvědět přehledně poučným způsobem, jak posílit zdraví prevencí či v době nemoci.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), eminent.cz

Další články z této rubriky

David James Poissant: U jezeragutentor-overlay

David James Poissant: U jezera

Oceňovaný americký spisovatel David James Poissant se narodil v Syrakusách ve státě New York. Stěhoval se pak po různých místech,…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*