Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Foto: Leonardo.ai

Novinářka a spisovatelka Petra Tajovský Pospěchová (nar. 1978 v Olomouci) vystudovala sociologii a mediální obor na Masarykově univerzitě v Brně. Novinářské praxi se věnuje od osmnácti let, pracovala v Týdnu a Hospodářských novinách. V současnosti se věnuje šíření kulinárních tradic v různých krajových oblastech České republiky a jídlo považuje nejenom za jeho součást, ale také jako výraz naší povahy, zvyklostí a osobních chutí a preferencí.

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Foto: se svolením nakladatelství Smart Press

Díky Petře Tajovský Pospěchové se můžeme těšit nejen z velice úspěšné Outdoorové kuchařky, ale také z její bestselerové knihy Regionální kuchařka – Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, která vychází pro velký zájem v novém, rozšířeném vydání. Původních třináct etnograficky specifických regionů je obohaceno o čtyřicet tipů na toulky malebnými kouty naší země, abychom poznali jejich krásu, a také kuchyni i dosud přetrvávající místní zvyky. Zavítáme na Valašsko, Slovácko, Hanou, Slezsko, Podkrkonoší, Horácko, Polabí, do Prahy a Brna, do Jižních Čech, na Šumavu, Chodsko a do Sudet. Nádherně vypravená kniha obsahuje sto třicet receptů na chutné, jednoduše i svátečně připravené pokrmy od polévek přes hlavní chody až k zákuskům a likérům či jinému pikantnímu doušku na zapití.

Jednotlivá místa nám autorka umožňuje zažít všemi smysly, a především recepty nejoblíbenějších, typických jídel domácí kuchyně, představující nemalou součást našeho národopisu. Například pro Valašsko jsou charakteristické pokrmy z brambor, zelí, slaniny a významnou roli hrají rovněž švestky, zejména k výrobě proslulé slivovice. Dozvíme se, jak se tady žilo a doposud žije, i o zdejším zemědělství či chovu ovcí a dalších hospodářských zvířat. Zavítáme do malebné krajiny kolem Svatého Hostýna, projdeme se od Portáše na Kohútku i do údolí na nejjižnějším cípu zvaném Tarahúny, abychom přitom poznali také zdejší folklorní tradice. Pak už je nejvyšší čas zasednout ke stolu a posilnit se chutnou krmí. Některé názvy nebudou všem známé, třeba specialita domikát (polévka z brynzy, brambor, mléka, ochucená česnekem a pažitkou). Dalším jednoduchým, avšak chutným jídlem je kontrabáš, kyselica, skopový guláš či jehněčí kýta. K chuti přijde i uzené s trnkovou omáčkou, škvarkové pagáčky, proslulé frgále, a nakonec zhřívanica ochucená slivovicí.

Přitažlivým způsobem poznáme zajímavosti i z dalších koutů vlasti, a přitom ochutnáme skvělá jídla pro den všední i sváteční, připravovaná s chutí a láskou. Podobná kuchařka na našem knižním trhu dosud chyběla. Petra Tajovský Pospěchová zmiňuje v rozhovoru pro Barlife.cz: „Chtěla jsem proto sepsat bedekr, který by pojal kulinární tradice a typické chutě jednotlivých oblastí.“

Recept na černého kubu

Recept na černého kubu

Uvažujete už nyní co dobrého si uvaříte o Vánocích? Nechte se inspirovat receptem, který jsme…

Autorce se podařila vynikající kuchařka, jež i díky místním kulinárním specialitám přibližuje různorodost naší kuchyně v typických jídlech dané oblasti. Pěkně vypravená publikace obsahuje množství krásných barevných fotografií. Nechybí rejstřík, slovníček lokálních kulinářských výrazů a seznam literatury.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), smartpress.cz, databazeknih.cz, knizniklub.cz

Další články z této rubriky

Měsíc v Provence

Měsíc v Provence

Někdy je potřeba změnit prostředí, aby si člověk uvědomil, jak je důležité začít znovu a zkusit zachránit sebe.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*