Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody

Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody
Foto: Freepik

A je to tady! Doba horečného zpracovávání letní a podzimní úrody z vlastní zahrady. Hospodyňky mají plné ruce práce s nakládáním a zavařováním ovoce, zeleniny i hub.

Pro inspiraci vám přinášíme knižní tipy, v nichž se začátečníci dozví, jak na to, a pokročilí uvítají nové a originální nápady.

Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody
Foto: se svolením nakladatelství Dona

Alena Doležalová (nar. 1958), autorka mnoha oblíbených kuchařek, přináší vítané recepty, jak nejlépe a nejchutněji uchovat úrodu ovoce, zeleniny i jejich směsí, ale také houby, ořechy, maso či hotová jídla.

Její přehledná a praktická kuchařka díky jednoduchým návodům potěší i začátečníky, kteří se do zavařování pouštějí poprvé a chtějí, aby se jim práce zaručeně podařila. Autorka uvádí základy a užitečné rady o zavařování a popisuje vyzkoušené a velice chutné recepty. Jsou zde jednoduché, inspirativní návody na využití ovoce rostoucího u nás i v tropech, a to nejen v klasické a osvědčené podobě marmelád, džemů a kompotů, ale i v nových nápaditých variantách. Výborné jsou také osvědčené i příjemně pikantní recepty na zpracování zeleniny. Vyzkoušet lze i návody na zeleninové nákypy, sterilování masa či na výrobu chutných domácích paštik a mnoho dalšího, včetně šikovných fíglů a tipů domácího konzervování.

Recepty v knize doprovázejí barevné fotografie.

Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody
Foto: se svolením nakladatelství Dauphin

Alena Anežka Gajdušková (nar. 1971) se dlouhodobě zajímá o praktický život našich předků i jejich zkušenosti se zpracováním potravin a s lidovým léčitelstvím. K tomu jí pomáhalo i dvacet let práce v knižním antikvariátu, jehož byla majitelkou. Měla tak přístup k cenným starým publikacím, v nichž ji upoutaly generacemi osvědčené recepty.

Velice pěkně vypravená publikace, inspirovaná recepturami našich babiček, je psána s citem k přírodě a naší planetě. Je určená všem, kterým není lhostejné, co jí a jak to připraví. Přestože běžně používáme moderní techniku, zaslouží si obdiv inspirující způsob našich předků, kteří dokázali i bez těchto vymožeností a mnohem šetrněji zacházet s dary přírody. Výhodami takto připravených domácích konzerv jsou velká úspora energie, rychlá příprava a dobrá skladovatelnost.

Autorka nabízí návody ke zpracování, konzervování a uchování ovoce, zeleniny, ale také mléka, vajec či masa například při domácí zabijačce. Vhod přijdou i rady, jak nejlépe v domácím prostředí uskladnit brambory, ovoce, zeleninu, luštěniny, mouku, rýži nebo trvanlivé pečivo, máslo a sádlo i hotové pokrmy. Závěrem jsou popsány postupy při výrobě destilátů a likérů z úrody našich sadů.

Úspěšná dvoudílná kniha navazuje na populární Domácnosti našich babiček. Čerpá zejména z mnoha praktických zkušeností autorky, jež se přes dvacet let věnuje udržitelnému způsobu života a zahradničení.

Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody
Foto: nakladatelství Quinet

Maďarská autorka Julia Franková v úvodu praktické kuchařky ujišťuje, že všechny výborné recepty, které v ní uvádí, obstály v dlouhých časech. Jsou mezi nimi jak takové, jež si oblíbily naše babičky, tak i novější, hospodárně využívající co nejvíce z úrody.

V úvodu autorka připomíná hlavní zásady úspěšného zavařování, konzervování a zmrazování a na názorných fotografiích s krátkými popisky ukazuje nejdůležitější fáze zavařování. Další část je dělena podle měsíců, kdy se zpracovávají konkrétní druhy úrody. Mezi jarními lahůdkami je chřest ve slaném nálevu, bezinkový sirup, kořeněný reveňový džem, angreštový džem i sýr, různě zpracované jahody a maliny či likér tutti frutti. V dalším se můžeme věnovat přípravě třešní marinovaných v octě, kompotu pro diabetiky, ochutnat višně v sodovce nebo v hořčici, přichystat višňovou šťávu bez cukru či je ochutit rumem, koňakem anebo červeným vínem.

Za zkoušku určitě budou stát také broskve na kyselo, zelené mandle a ořechy v cukru, ryngle za studena nebo rychlokvašené okurky s hroznovým vínem i meloun na kyselo aj. V září a říjnu nachystáme pochoutky ze švestek, hrušek a rovněž z rajčat a ke konci roku vyzkoušíme mandle v medu, sirup z pomerančové kůry, kdoulový sýr, citronový džem či šípkovou nebo mandarinkovou či mišpulovou zavařeninu nebo salát z červené řepy. Knihu obohacuje řada krásných barevných fotografií a uzavírá abecední obsah.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), dona.cz, dauphin.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*