Maya Tiwari: Ájurvéda

Maya Tiwari: Ájurvéda
Foto: Freepik

Život v rovnováze

Nakladatelství Alferia se zaměřuje na „knihy pro váš dobrý život“, k nimž patří v jógové řadě rovněž oceňovaná publikace Ájurvéda, poskytující ucelené informace pro život v rovnováze.

Maya Tiwari: Ájurvéda
Foto se souhlasem nakladatelství Grada

Maya Tiwari (nar. 1952), dcera bráhmanského kněze, známá jako „Matka Maya“, je uctívanou indickou učitelkou ájurvédy a mezinárodní humanitární aktivistkou, podporující světový mír. Za svoji prospěšnou práci obdržela mnoho významných ocenění. Dvacet let žila v rušném New Yorku, kde jako mladá módní návrhářka založila prominentní butik Maya se slavnou klientelou. Teprve onemocnění rakovinou, které se klasickou léčbou beznadějně zhoršovalo a přivedlo ji až na samé dno, ji přimělo zrevidovat dosavadní život i další plány. Rozhodla se převzít odpovědnost za postup další léčby a díky využití ájurvédských znalostí se z rakoviny vyléčila.

Je přesvědčena, že na světě nemůže být mír, dokud sami v sobě neobjevíme stav vnitřní harmonie. K ní dopomáhá ájurvéda, probouzející schopnost léčit sami sebe a udržovat potřebnou rovnováhu na fyzické i spirituální rovině. Maya Tiwari o tom šíří povědomí i na Západě s vizí uvést do života principy a praktiky ájurvédy mezi širokou veřejnost.

Ve své knize, považované za stěžejní učebnici ájurvédy, osvětluje její kosmické kořeny, pocházející z Véd, prastarých posvátných indických spisů, sepsaných těmi, kdo „uzřeli“ pravdu a získali znalosti z vesmíru „obsahujícím veškeré vědomosti a posvátnou paměť všech dob, naši kognitivní paměť“.

V kapitole věnované ájurvédské anatomii seznamuje se třemi dóšami, základními principy v lidském těle – váta, pitta a kapha -, s jejich psychospirituální podstatou a individuálními projevy. Týkají se vzhledu, psychologie povahy, sexuality, kariéry, sezónní a každodenní činnosti. Každý má možnost podle uvedených vlastností rozpoznat, jaký je jeho tělesný typ, seznámit se i s chutěmi (sladká, kyselá, palčivá, slaná, hořká a svíravá), jimiž se vyznačuje, a podle toho preferovat potraviny, které mu prospívají.

Druhá část se zabývá praktickými informacemi ozdravného stravování. Přehledná schémata ulehčí orientaci ve výběru potravin podle tělesného typu, zatímco příklady sezónních jídelníčků pomohou vybrat odpovídající pokrmy podle šesti ročních období (ájurvéda za ně považuje každé dva měsíce). Pozornost je věnovaná také duchovní praxi při přípravě, podávání, sdílení a vychutnávání jídla s láskou a vděčností. Zmíněny jsou posvátné potraviny – rýže, obiloviny či kukuřice – a jejich nejlepší použití. Výborné jsou tabulky běžné přípravy či v tlakovém hrnci s uvedením údajů o množství surovin, vody a doby vaření. Závěrem se čtenář seznámí s univerzálními hodnotami správného jednání, jež představují sádhany lásky, soucitu, pravdy, oddanosti a ticha.

Maya Tiwari ve své přínosné knize obsáhla přístupným a přitažlivým způsobem důležité aspekty ájurvédy a usnadnila její pochopení také díky zajímavým příkladům a poznámkám. Znalosti spolu s každodenní praxí umožní udržovat vnitřní harmonii, péči o fyzické i duševní zdraví a rozvíjet spiritualitu na inspirativní životní cestě.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, Grada.cz

Další články z této rubriky

gutentor-overlay

Chris Greenhalgh: Miloval jsem Ingrid Bergmanovou

Slavná švédsko-americká herečka Ingrid Bergmanová (1915-1982) se seznámila v Paříži ve čtyřicátých letech s neméně známým válečným fotografem Robertem Capou…
Petr Sojka: Příběhy pražských dvorkůgutentor-overlay

Petr Sojka: Příběhy pražských dvorků

Autor pořadů České televize „Z metropole“ a „Tajemství pražských dvorků“, redaktor Petr Sojka (nar. 1965), nás tentokrát zve na prohlídku…
Michael Connelly: Advokátgutentor-overlay

Michael Connelly: Advokát

Jde o příběh advokáta, který po roční pauze zvažuje svůj návrat do světa advokacie a netuší, že už někdo jiný…
Iveta Svobodová: Jako přízrakgutentor-overlay

Iveta Svobodová: Jako přízrak

Kniha plná napětí, vyprávějící o současných kriminálních případech, sahajících až za hranice našeho státu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*