![podzimni_drink_glogg_punv_vajecny_liker_senior_asenior_frp-678x381 Domácí drinky pro zimní pohodu](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2022/12/podzimni_drink_glogg_punv_vajecny_liker_senior_asenior_frp-678x381-1-678x381.jpg)
Absence slunečních paprsků, chladno a nálada pod psa. Také máte chuť zalézt pod deku s něčím hřejivým v ruce? Zkuste občas vyměnit teplý čaj za teplý domácí drink, občas s kapkou alkoholu a hned vám pošmourné měsíce v roce utečou radostněji.
Nealkoholický punč
V hrnci uvařte černý čaj z půl litru vody, nechte louhovat asi 3 minuty, pak sáček s čajem vyndejte. Přilijte 400 ml jablečného džusu nebo moštu, 2 celé skořice, lžíci cukru, 3 celé badyány a 4 celé hřebíčky. Vařte společně asi 10 minut, aby se vůně z koření uvolnila. Pak sceďte a servírujte ve sklenicích z varného skla ozdobených plátky pomeranče.
![Stromeček s dárky a punčochy na krbu.](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2020/12/vanocni_stromecek2_asenior_us-scaled.jpg)
Glögg
České svařené víno už jste asi pili nesčetněkrát, ale ochutnali jste někdy jeho švédskou alternativu?
Do většího hrnce nalejte lahev červeného vína (takového, na kterém byste si pochutnali i bez vaření a dochucování), přidejte 6 celých hřebíčků, 1 skořici, kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky, 1 celý anýz, pomerančovou kůru z půlky chemicky neošetřeného pomeranče (ideální je v celku nebo na kousky, nejlépe ji z celého pomeranče odstraníte škrabkou na brambory). Vše nechte alespoň 24 hodin marinovat při pokojové teplotě.
Druhý den přidejte 50 ml koňaku a půl hrnku cukru (množství upravte podle své chuti) a na sporáku zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor! Směs nesmí vařit, aby se neodpařily vonné látky.
Pak přeceďte přes husté sítko a podávejte spolu s nasekanými mandlemi.
![Ranní káva](https://www.knihobaze.cz/wp-content/uploads/2021/01/Uzasna_bara_kava_original_prokafe_kvalitni_zrnkova_kava_pauza-e1693548969631.jpg)
Vaječný koňak
Předvánoční klasika, která bude určitě z vašich rukou chutnat o moc lépe než kupovaná. Výroba vaječného koňaku není nijak náročná a jsme si téměř jisti, že jedna várka téhle dobroty vám stačit nebude.
Do hrnce dejte 1 sladké kondenzované mléko, 200 ml plnotučného mléka, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky a semínka z celého vanilkového lusku. Vše za stálého míchání nechte ve vodní lázni zhoustnout. Jakmile se tak stane, odstavte ze sporáku, přidejte 250 ml rumu (raději než obyčejný tuzemák, použijte kvalitní rum) a naopak ve studené vodní lázni nechte za stálého míchání vychladnout.
Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář