Jak využít mikrovlnnou troubu, když potřebujete rychle uvařit nebo upéct

Jak využít mikrovlnnou troubu, když potřebujete rychle uvařit nebo upéct
Foto: Freepik

Není vždy snadné jíst zdravě, když si dnes můžete objednat jídlo na kliknutí. Ale možná vám pomůže inspirace, jak využít mikrovlnnou troubu, a to vám k zdravějšímu životnímu stylu může dopomoci.

Rozdíl mezi polotovary a jídlem uvařeným doma je velký. Vařené jedlo je základem zdravého životního stylu. Mnohé ale odradí zdlouhavá příprava jídla. Přinášíme pár tipů, jak využít mikrovlnou troubu a vaření si urychlit.

Budete sami překvapeni, jak snadné je možné uvařit nebo upéct. Nejen že v mikrovlnné troubě je možné ohřát jídlo, ale také je možné v ní vařit a péct. A nepotřebujete ani speciální programy, abyste to zvládli.

Brambory vařené v mikrovlnné troubě

Justýna Malásková
Porcí 2
Vytisknout

Pomůcky

  • zavařovací sklenice o objemu 720 ml

Suroviny
  

  • 5 brambor
  • špetka soli a kmínu (libeček, chilli)

Postup
 

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a vložte je do sklenice o objemu 720 ml.
  • Přidejte trochu soli a kmínu, případně podle chuti libeček nebo trochu čerstvě mletého chilli.
  • Sklenici uzavřete šroubovacím víčkem a důkladně protřepejte.
  • Přidejte vodu – cca0,5 cm. Poté dejte uzavřenou sklenici do mikrovlnné trouby, kterou zapněte na plný výkon po dobu 7 minut.
  • Dejte pozor při vytahování sklenice z mikrovlnné trouby, bude horká. Rovněž při otvírání sklenice dejte pozor: díky vytvořenému podtlaku půjde hůř otevřít.

Poznámky

Nemusíte mít však starost použít uzavřenou sklenici s víčkem: přestože je kovové, v mikrovlnné troubě žádný problém nezpůsobí. Takto máte brambory připravené k jídlu za chvilku.
3 rychlé letní večeře

3 rychlé letní večeře

Léto je čas odpočinku, cestování a setkávání. Na trávení času v kuchyni u sporáku není…

Buchta pro nečekanou návštěvu nebo na rychlou snídani

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 vajíčko
  • 4 lžíce moučkového cukru (můžete dát i méně)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce granka
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce oleje

Postup
 

  • Vajíčko si ušleháme s cukrem elektrickým šlehačem. Pomalu přidáváme mouku s kakaem a práškem do pečiva, nakonec vmícháme mléko a olej.
  • Hrnek (pokud možno vyšší) si vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do něj těsto.
  • Dáme do mikrovlnné trouby na nejvyššívýkon na 3 až 3 a půl minuty. Pokud vidíme, že nám těsto vytéká z hrnku, nic seneděje, neotvírat!
  • Hrnek poté vyndáme i s vyteklou upečenou částí.

Poznámky

Moučník můžeme ozdobit šlehačkou.

Vajíčka jsou skvělou volbou pro snídani, oběd nebo dokonce večeři. Existují lidé, kteří jsou opravdovými odborníky na vajíčka. Ale přiznejme si, pořád míchat vajíčka a nebo dělat omelety může být trochu nudné. Proto můžete vyzkoušet tip na ztracené vejce z mikrovlnné trouby.

Ztracené vejce z mikrovlnné trouby

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 vejce
  • 200 ml vody
  • 1 lžíci octa

Postup
 

  • Hrnek naplníme vodou a přidáme lžíci octa. Pozor: důležité je použít vodu studenou! Opatrně do hrnku vyklepneme vejce a ujistíme se, že je celé pod hladinou. 
  • Přikryjeme podšálkem a dáme do mikrovlnky asi na 1 minutu. Záleží na velikosti a tloušťce hrnku i na výkonu mikrovlnky. Pokud po 1 minutě ohřívání není žloutek obalený bílkem, vrátíme do mikrovlnky na dalších několik sekund.
  • Po vytažení z mikrovlnky necháme vejce ještě alespoň1 minutu ve vodě, abychom zabránili vybouchnutí.  Po vyjmutí vajíčka ihned podáváme.

Poznámky

Ztracené vejce je výborné například se zeleninovým salátem a opečeným toustem.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, jimezdrave.cz

Další články z této rubriky

Šunkofleky ne!gutentor-overlay

Šunkofleky ne!

Z vyprávění svojí babičky vím, že její maminka, moje prababička, byla výborná kuchařka. Bylo to ještě za Rakouska-Uherska, kdy bydleli…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*