Masopustní koblížky bez cholesterolu podle Pavly Momčilové

Masopustní koblížky bez cholesterolu podle Pavly Momčilové
Foto: Pavla Momčilová

Tvarohové těsto je vždy zdravější – obsahuje více bílkovin. Bílkoviny potřebujeme nejen my senioři, ale hlavně děti ke svému vývoji a růstu. Dáme-li do těsta nízkotučný tvaroh (obchodně „odtučněný“), místo másla kvalitní rostlinný olej a místo žloutků trochu sójové mouky plnotučné hladké, dostaneme úžasné těsto v podstatě bez cholesterolu.

Přední odbornice na zdravou výživu Pavla Momčilová využívá ve své práci svých více než třicetiletých zkušeností. Podle jejích receptů si upečete a uvaříte snadno, zdravě a v pohodě a nejen koblížky, ale i jiná jídla Vás překvapí úžasnou chutí, strukturou a lákavým vzhledem. Heboučké tvarohové koblížky ocení hlavně děti. 

Bez cholesterolu můžeme v klidu připravit i klasické koblihy. Vtip je v tom, že místo žloutků dáme sójovou mouku plnotučnou, rozmíchanou v troše vody, a kvalitní rostlinný olej.

Připravila jsem pro vás dva z mých TOP receptů, ten druhý – to je česká klasika, ale bez cholesterolu. 

Heboučké koblížky z tvarohového těsta

Heboučké koblížky z tvarohového těsta

Pavla Momčilová
Vytisknout

Suroviny
  

  • 250 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 350 g pšeničné nebo špaldové mouky celozrnné nebo bílé polohrubé
  • 100 g pšeničné krupice hrubé
  • 50 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, nahradí sójovou mouku 2 žloutky)
  • 40 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 g přírodního cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ lžičky strouhané citrónové kůry BIO
  • 1 lžička rumu nemusí být
  • ½ lžičky soli
  • voda nebo rostlinné "mléko" podle hustoty tvarohu
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení
  • rybízový džem na plnění

Postup
 

Příprava těsta

  • Droždí rozmícháme ve 2 lžících vody, přidáme cukr a 1 lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  • V míse rozšleháme sójovou mouku se 2 lžícemi vody (nahradíme tak žloutky). Přidáme olej, sůl, vanilkový cukr, popř. rum, citrónovou kůru a prolisovaný měkký tvaroh a vše dohladka prošleháme.
    Tvaroh je opravdu dobré protlačit přes plastové síto, aby v těstu nezůstaly hrudky.
  • K tvarohové směsi zvolna přidáme vzešlý kvásek spolu s vodou nebo rostlinným "mlékem" a prosátou mouku smíchanou s krupicí. Vypracujeme pěkně pružné těsto.
  • Těsto urovnáme v míse a necháme kynout, během kynutí s ním nehýbáme.
    Teprve když těsto v míse zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.

Smažení tvarohových koblížků

  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1 cm a z něj vypichujeme menší kolečka, která necháme krátce na válu vykynout.
  • Kolečka opatrně vhazujeme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran do růžova. Ohlídáme si, abychom olej příliš nezahřívali. Koblížky by měly být zlatavé, nikoliv do hněda. Oleje musí být v pánvi vždy dostatek!
  • Hotové koblížky klademe na savý ubrousek, aby se část tuku odstranila.
  • Prochladlé koblížky naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každý koblížek jemně nařízneme špičkou nože a džem vpravíme zdobičkou dovnitř. Jindy můžeme dát džem na koblížky shora a přizdobit rozšlehaným tvarohem.

Poznámky

Pro slavnostnější příležitost koblížky ozdobíme rozšlehaným tvarohem.
Foto: Pavla Momčilová

Moje tipy a rady:  Na tradiční koblihy používám několik netradičních surovin. Zlepší chuť, vzhled a strukturu koblihů a přitom přidají na výživových hodnotách. Kukuřičná mouka dodá vláčnost a barvu, sójová mouka dá lecitin místo žloutků, celaskon (vitamin C – kyselina askorbová) je profesionály používané „zlepšovadlo“ kynutí – těsto pěkně vykyne a „drží“, navíc je zdravý.

Tradiční masopustní koblihy bez cholesterolu

Pavla Momčilová
Vytisknout

Suroviny
  

  • 450 g pšeničné mouky polohrubé
  • 100 g kukuřičné mouky hladké
  • 150 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, dá jen 100 g sójové mouky a 2 žloutky)
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 40 g cukru
  • 1 tableta celaskonu
  • asi 350 ml vody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry BIO
  • 3 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení
  • meruňkový džem
  • cukr na posypání

Postup
 

Příprava těsta

  • Droždí rozmícháme v troše vody s 1 lžící cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.
  • V míse rozšleháme olej s cukrem, vanilkovým cukrem a sójovou moukou, postupně přidáme asi polovinu vody a směs necháme asi 5 minut stát. Pak přidáme vzešlý kvásek, sůl, rozdrcený celaskon, rum, citrónovou kůru a spolu se zbylou vodou zvolna zapracováváme prosáté obilné mouky. Vody dáme tolik, abychom dostali vláčné pružnější těsto.
  • Těsto urovnáme v míse, posypeme hladkou moukou a necháme přikryté zvolna vykynout.
  • Když zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.

Zpracování těsta a smažení

  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1,5 cm a z něj vypichujeme větší kolečka. Na pomoučeném válu necháme kolečka pod utěrkou vykynout.
  • Koblihy smažíme z obou stran do růžova v mírně zahřátém oleji, třeba i ve fritovacím hrnci.
    Hotové koblihy necháme dobře okapat a pak je necháme na savém ubrousku prochladnout.
  • Prochladlé koblihy naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každou koblihu jemně nařízneme špičkou nože a zdobičkou vpravíme dovnitř džem.
  • Z koblihového těsta můžeme pro změnu usmažit i starodávné "boží milosti" viz obrázek. Rozválené těsto vroubkovým kolečkem nařežeme na obdélníčky. Každý obdélník těsta kolečkem nařízneme na několik "zubů" a tvar osmažíme na oleji.
    "Boží milosti" sypeme skořicovým cukrem, chutnají výborně.

Poznámky

Příprava kynutého těsta skoro „bez práce“
Máme-li doma automatickou domácí pekárnu pekárnu na chléb, pak si krásné klasické, pěkně pružné a správně vykynuté těsto uděláme v takové pekárně! Odpadne spousta práce a nádobí.
Tvarohové těsto však v automatické domácí pekárně připravovat nebudeme, to potřebuje jemnější prácičku!    
Foto: Pavla Momčilová

Uvedené recepty a 67 dalších skvělých receptů na domácí kynuté lahůdky najdete v mojí knížce DOMÁCÍ KYNUTÉ PEČIVO a také v knize ŠPALDA A JEČMEN VE ZDRAVÉ  KUCHYNI.

Foto: Pavla Momčilová

Zdroj: Pavla Momčilová (autorské dílo), www.medicapublishing.cz

Další články z této rubriky

Šunkofleky ne!gutentor-overlay

Šunkofleky ne!

Z vyprávění svojí babičky vím, že její maminka, moje prababička, byla výborná kuchařka. Bylo to ještě za Rakouska-Uherska, kdy bydleli…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*