Recept na chléb Jednozrnka od Mirky van Gils Slavíkové

Recept na chléb Jednozrnka
Foto: Mirka van Gils Slavíková

Zjistila jsem tedy, že kůrka a patka u chleba absolutně vedou. Tenhle chleba z pšenice jednozrnky si oblíbíte. Doufám, že vám nevadí občas nějaký nesladký recept a tomu, kdo má rád chlebík, určitě doporučuji ho zkusit.

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková
Foto: Mirka van Gils Slavíková

Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.

Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.

Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.

Vydala už 11 knih, např.: Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů. Zatím jejím posledním titulem je něžná a poetická knížka Paní Cukroušková a její sladký svět.

Cleba od Mirka van Gils Slavíková

Recept na chléb Jednozrnka

Mirka van Gils Slavíková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 600 g hladké mouky z pšenice jednozrnky
  • 500 g vařených krup z pšenice jednozrnky
  • 12 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 7 g drceného kmínu
  • 5 g celého kmínu
  • 7 g koriandru
  • 250 ml vody

Postup
 

  • Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, sušené droždí a koření. Na stranu nasypeme sůl. Přidáme vařené kroupy a vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pokud máme kroupy moc suché, možná budeme muset přidat vodu. Nebo, budou-li kroupy moc mokré, vody ubereme.
  • Těsto přikryjeme a necháme na teple kynout, alespoň dvakrát srazíme a necháme znovu vykynout. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme a vytvoříme bochník, který dáme kynout do ošatky. Znovu necháme těsto vzejít a chléb opatrně vyklopíme na plech. Pečeme v rozpálené troubě na 240 °C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený, když při poklepání zespodu zvoní.
  • Příprava krup: Zrna ponoříme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme a kroupy v čerstvé vodě vaříme do měkka. Já je mohu jíst jen tak, jsou velmi chutné.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils Slavíková

Zdroj: Mirka van Gils Slavíková (autorské dílo), databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Knedlík, knedlík, knedlík…

Knedlík, knedlík, knedlík…

Máte rádi bramborové knedlíky? Nebo se tomuto těstu vyhýbáte jako já, protože vám nevyhovuje jejich příliš tuhá konzistence?

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*