Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka
Foto: Pixabay

Krásy jižní Moravy na talíři

Vyhlášený šéfkuchař Radek Pálka (nar. 1976) se původně vyučil řezníkem a hned poté i kuchařem. Gastronomie se stala jeho celoživotní láskou a za třicetiletou kariéru získal mnohá ocenění nejen u nás, ale i ve světě.

Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka
Foto: se svolením nakladatelství Grada

Další z oblíbených regionálních kuchařek se zaměřuje na výborná jídla z jižní Moravy. Radek Pálka připomíná tradiční pokrmy a také ty neprávem pozapomenuté, jež se vytratily z restaurací a v moderních domácnostech se většinou už nevaří. Přesto například praskokrky, ochlupkance nebo béleše podle něj patří ke kuchařským klenotům. Kromě nich nabízí další vybrané recepty, jež jsou typické pro jihomoravskou kuchyni.

Kromě prostých, chutných a na přípravu nenáročných pokrmů, které se běžně vařily ve všední den – často s přídavkem zelí a brambor -, jsou v Pálkově kuchařce recepty na sváteční pohoštění, například pečená husa, lukšová polévka a nechybí ani zabijačkové pochoutky, uzená masa, klobásy a samozřejmě ani lákavě sladké moučníky.

Každý si zde vybere podle chuti – masité varianty ve formě guláše, nadívané kachny na švestkách, marinovaného králíka, pečené srnčí kýty, také skopové a jehněčí v různých úpravách, stejně jako rybí speciality či kuře na víně i zabijačkové speciality. Typické moravské hutné polévky představuje syrnica, černá polévka, pravá blatnická fazolková nebo čučková s trhankami.

Kromě již zmíněných téměř zapomenutých receptů, které patří k těm nejlepším z jižní Moravy, zaujme drštička, stryky, šumajstr, kontrabas nebo bramboráky ze suchého chleba. Zvlášť jsou uvedeny návody na klasické přílohy – lokše, moravský knedlík, špekový knedlík, šulánky, bramborové šlíšky, šišky nebo pohankové placičky.

Pokud byste ještě stále neměli dost, pak si určitě pochutnáte na moravských moučnících – třeba tróči, koláčích, herteplácích nebo peciválkách, bochtlech, ochlupkancích, kynutých olevancích, nebo truplích.

Postup přípravy každého receptu je srozumitelně a podrobně popsán s uvedením ingrediencí na čtyři porce, včetně tipu, jak pokrm ještě zvýraznit. U všech jsou uveřejněny nádherné barevné fotografie Lucie Kalašové Chramostové, podporující chuť vyzkoušet si krásy jižní Moravy i na talíři.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), grada.cz

Další články z této rubriky

Dale Carnegie: Jak získávat přátele a působit na lidigutentor-overlay

Jak získávat přátele a působit na lidi

Odkaz Dale Carnegieho (1888-1955), slavného amerického motivačního spisovatele, psychologa, lektora a řečníka, budí stále velký zájem. Jeho průlomové knihy, zaměřené…
Jaké záliby měla císařovna Sisi?gutentor-overlay

Jaké záliby měla císařovna Sisi?

Odbornice na Sisi Dagmar Beňaková vám ve své nové knize Záliby císařovny Sisi tentokrát představí její nejrůznější koníčky – jak…
Jiří Šlitr – Doktor Klavírgutentor-overlay

Jiří Šlitr – Doktor Klavír

Více než dvacet let sbíral Lukáš Berný materiály, informace a fakta o životě Jiřího Šlitra. Díky tomu vznikl – oproti…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*