Sami sobě lékařem: Jak porazit stres a posílit imunitu bez léků

sami_sobe_lekarem
Foto_ Leonardo-ai

Duševně mladá, bohužel už dlouho… Proto tělo vykazuje naprosto jiné znaky a signály než duše. Při běhu za vnoučaty mysl letí, ale nohy neposlouchají jako jindy. Taky chůze do schodů (nebo i ze schodů) už není příjemným protažením, ale spíše souboj kloubů a svalů s vůlí. Do toho postupně „zdokonalovaná“ alergie na kde co.

Tyto a mnohé další neduhy provází mnohé z nás. Dnešní svět zná na většinu z nich pilulky, injekce, potravinové doplňky, ale tak nějak zapomíná třeba na sílu bylinek.

Přitom některé bylinky mají obrovský terapeutický potenciál, ovlivňují náš imunitní systém, pomáhají tělu i duši. Dokonce jsou byliny, které dokáží člověku nahradit energetické nápoje a syntetická povzbuzovala. Jde o rostlinky s obsahem kofeinu.

Bylinky obsahují přírodní bioaktivní molekuly jako alkaloidy, flavonoidy a terpenoidy, které mají terapeutické účinky. Tyto látky mohou zlepšit imunitní systém, potlačovat záněty a bojovat proti patogenům.

Jsou také takové, které spíše člověku posilují imunitu, pomáhají předcházet nemocem nebo jejich průběh alespoň „zmírňovat“. V době nachlazení může pomoct už preventivní popíjení vyluhovaných bylinek, ale také v době rekonvalescence mohou být bylinky výbornými pomocníky. Mezi takové nejznámější patří Černý bez, Echinacea, Bazalka posvátná, Pampeliška, Lékořice nebo Ženšen.

K bylinám na posílení našeho imunitního systému a odolnosti proti stresu patří třeba Kozinec blanitý, Černohlávek obecný, Dobromysl obecná nebo Zázvor lékařský.

Na snížení hladiny cukru a cholesterolu nebo proti bolest hlavy působí Parcha saflorová.

Nejčastější užití bylin nyní bývá v různých čajích. Takové zpracování bylin ale není vždy tím nejlepším pro jejich účinek. Je možné přidávat je jako koření do jídla nebo z nich přímo vařit, případně zhotovovat nápoje louhováním.

Jarní kopřivový špenát nebo jídlo ochucené medvědím česnekem, nádivka z kopřiv a pažitkou posypaný chleba s máslem jsou tradiční jídla spojovaná s příchodem jara.

Jsou bylinky, jejichž přínos není omezen ani tepelným zpracováním, hodně z nich ale sílu svých léčivých účinků ztrácí špatným zpracováním. Patří sem třeba šípek. Šípkový čaj mnoho tělu nedodá, ale několikahodinový výluh z nadrcených šípků ano.

Některé rostlinky můžeme zpracovávat celoročně. Jejich kořínky se dají využívat na podzim nebo v zimě, na jaře nebo v létě zase jejich listy a květy. Mají třeba léčivé účinky na zuby a dutinu ústní. Jsou to příkladně Tymián obecný nebo Skořicovník pravý.

Podívejme se i na bylinky, které jsou zase vhodné pro vnější využití. Jejich tinktury nebo krémy, oleje s výtažky bylin pomáhají léčit rány, plísně nebo různé infekce. Patří mezi ně Heřmánek pravý, Měsíček lékařský, Třezalka tečkovaná nebo Hřebíčkovec kořenný.

Důležité ale je, všeho s mírou! A ještě jedna připomínka: každý jsme jiný, proto co jednomu může v určité koncentraci pomoct, druhému může ublížit. Pokud si někdo budete chtít i něco vypěstovat nebo vyrobit, nezapomínejte na to.

Zdroj: redakce – Zdena Mášová, mediacalnewstoday.com, https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8045, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169,

Další články z této rubriky

Jak jsem ztratila chuť číst

Jak jsem ztratila chuť číst

Jediné, co mě ještě pořád dokáže potěšit, je čtení oblíbených, léty vyzkoušených knih, které miluju. To je ostrůvek naděje.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*