Radka Vrzalová: Z Radčina rodinného receptáře

Radka Vrzalová: Z Radčina rodinného receptáře
Foto: Freepik

Jak vařit úsporně bez lepku, mléka a jiných alergenů

Zemědělská inženýrka Radka Vrzalová (nar. 1976) se dietám pro nemocné celiakií, s alergiemi na lepek, pšenici a dalšími potravinovými intolerancemi věnuje přes šestnáct let. V nakladatelství Grada vychází již její čtvrtá kuchařka s recepty bez lepku.

Radka Vrzalová: Z Radčina rodinného receptáře
Foto: se souhlasem nakladatelství Grada

Jak vařit úsporně bez lepku, mléka a jiných alergenů, a přitom velmi chutně, se lze inspirovat v Radčiných receptech, z nichž většina čerpá z nejoblíbenějších rodinných receptur, předávaných z generace na generaci. Potřebné ingredience k přípravě bezlepkových jídel jsou voleny tak, aby byly dostupné v běžných obchodech.

Přehledně uspořádaná kuchařka nabízí více než šedesát menu, vhodných pro každý měsíc. Pro úspornost jsou zařazeny i varianty s poměrně levnými jáhlami, mrkví či bramborami, z nichž lze vařit mnoho chuťově skvělých a nápaditých pokrmů. Autorka vynechala používání droždí, neboť kynuté těsto z kvalitní a dražší mouky se dříve peklo pouze o nedělích a svátcích. Další výhodou, kterou brala na zřetel, je až na několik výjimek používání jednodruhových mouk.

Uvedené receptury jsou jednoduché na přípravu a zvládnou je začátečníci i děti. Radka ve své kuchařce uvádí i několik praktických rad do kuchyně a ke stolu. Prostor ponechala také pro zapsání poznámek o zkušenostech a nápadech, jimiž lze jídla ozvláštnit nebo usnadnit. U každého receptu jsou kromě ingrediencí, popisu přípravy, počtu porcí a fotografií hotového jídla uvedeny piktogramy, podle nichž je na první pohled jasné, zda jsou bez lepku, mléka, laktózy, vajec, kukuřice, ořechů, pro vegany apod.

Na jaké recepty se můžeme těšit? Například na jaro jsou to polévky z pohanky, kulajda s koprem a pažitkou nebo kedlubnová polévka se sušenými švestkami. Hlavní jídla zaujmou pestrostí i kombinací surovin – o Velikonocích bude vítaná domácí sekaná, ovesný chléb s praženými ořechy, beránek Cyril a nekynuté osobní mazance. Rovněž další jarní jídla jsou lákavá: nadívaná kuřecí roláda, luxusní vegan mrkvový dortík, linecké cukroví podle prababičky anebo smažené bezové květy (kosmatice), krůtí kostky s karotkou a hráškem a k tomu jako zákusek rakvičky s jahodovou šlehačkou.

Skvělá bezlepková kuchařka potěší nejen strávníky, pro něž je především určena, ale je inspirací všem, kdo mají rádi zdravé, lehké a jednoduché pokrmy. Nechte si chutnat!

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), grada.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*